Zoeken in deze blog

15 april 2012

Gerookte makreelsalade met witlof en grapefruit

foto © Andrei Tchernikov
foodstyling & recept Fiona Ivanov
Gerookte makreelsalade met witlof en grapefruit
flexitarisch lunchgerecht, 4 personen

2 gerookte makrelen
2 grapefruits
2 stronkjes witlof
2 el olijfolie extra vierge
1 mespunt mosterd
1 handvol tuinkers

Open de makrelen aan de onderkant en trek het vel er aan een zijde voorzichtig af. Neem het vlees voorzichtig van de graat. Til de grote graat eraf, verwijder zoveel mogelijk de kleinere graatjes die niet meegekomen zijn toen de graat eraf getild werd. Trek nu ook het onderste stuk vissenvlees van het vel. Breek het vissenvlees in stukken en kijk goed of er nog een graatje in is achtergebleven, verwijder het dan. Snijd boven- en onderkant van de grapefruits en zet rechtop op een werkvlak. Snijd met een scherp mesje de schil van boven tot aan onderen eraf, verwijder ook het witte gedeelte van de vrucht. Snijd vervolgens de stukjes grapefruit los tussen de vliesjes, vang het sap op. Trek alle blaadjes van de witlof los. Klop een dressing van het opgevangen grapefruitsap, olijfolie en mosterd, breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep de witlofblaadjes om met de dressing en leg op een schaal met de stukjes makreel en grapefruit. Garneer met de tuinkers.

1 opmerking: